Jaro je tady

Pečte jako maršál i Maršálek

Mandarinkový mazanec s růží a kardamomem 

Mazanec neodmyslitelně patří k Velikonocům a nabízí nekonečný prostor pro hraní. Letos čtenářům Gurmetu nabízím arabskou kombinaci růžové vody, citrusového ovoce a kardamomu. A také jednoduché zaplétání. Zbylé kandované mandarinky namočte do kvalitní vytemperované hořké čokolády a před zatuhnutím posypejte několika vločkami mořské soli. Skvělý dárek nejen k Velikonocům.“

TĚSTO:
• hladká mouka 400 g
• mandarinková směs 220 g
• cukr krupice 75 g
• máslo 80 g
• vejce 50g 
• droždí 15 g
• mletý kardamom 3 g
• sůl 5 g
• kandované mandarinky nakrájené na kousky 150 g

KANDOVANÉ MANDARINKY:
• mandarinky 300 g
• cukr krupice 250 g
• vanilkový cukr 10 g
• kardamom 2ks • sůl 1 g
• voda 650ml

POLEVA:
• cukr moučka 160 g
• mandarinková směs 30 g

MANDARINKOVÁ SMĚS:
• mandarinkový fresh 150ml
• celé mandarinky 100 g
• růžová voda 25ml 
• vejce na potření 
• sušené květy na ozdobu

Pečte jako maršál i Maršálek

Mandarinkový mazanec s růží a kardamomem 

Mazanec neodmyslitelně patří k Velikonocům a nabízí nekonečný prostor pro hraní. Letos čtenářům Gurmetu nabízím arabskou kombinaci růžové vody, citrusového ovoce a kardamomu. A také jednoduché zaplétání. Zbylé kandované mandarinky namočte do kvalitní vytemperované hořké čokolády a před zatuhnutím posypejte několika vločkami mořské soli. Skvělý dárek nejen k Velikonocům.“

TĚSTO:
• hladká mouka 400 g
• mandarinková směs 220 g
• cukr krupice 75 g
• máslo 80 g
• vejce 50g 
• droždí 15 g
• mletý kardamom 3 g
• sůl 5 g
• kandované mandarinky nakrájené na kousky 150 g

KANDOVANÉ MANDARINKY:
• mandarinky 300 g
• cukr krupice 250 g
• vanilkový cukr 10 g
• kardamom 2ks • sůl 1 g
• voda 650ml

POLEVA:
• cukr moučka 160 g
• mandarinková směs 30 g

MANDARINKOVÁ SMĚS:
• mandarinkový fresh 150ml
• celé mandarinky 100 g
• růžová voda 25ml 
• vejce na potření 
• sušené květy na ozdobu

Krok za krokem

1. Připravte kandované mandarinky: omyté pevnější mandarinky nakrájejte na 5mm silné plátky, dejte je do hrnce, přidejte 1g soli a zalijte asi 500ml vařící vody. Nechte stát asi 1 minutu a vodu opatrně sceďte. Na scezené mandarinky nasypte krupicový a vanilkový cukr, kardamom a nalijte150ml vařící vody. Na hladinu dejte kolo vystřižené z pečicího papíru o stejném průměru, jako je hrnec. Na mírném ohni vařte, dokud mandarinky „nezesklovatí“, pokud použijete teploměr, teplota musí dosáhnout 120ºC. Sejměte z ohně a nechte částečně vychladnout, poté vyjměte a dejte na pečicí papír oschnout.

2. Připravte mandarinkovou směs: ponorným mixérem či barovým blenderem dokonale rozmixujte mandarinky, fresh a růžovou vodu. 

3. Připravte těsto: do mísy navažte všechny ingredience kromě másla a kandovaných mandarinek a uhněťte je dohladka. Poté přidejte máslo a pokračujte v hnětení, dokud těsto není pevné, pružné a nelepí se na vařečku ani na mísu. Do těsta opatrně zabalte mandarinky a nechte ho přikryté na teplém místě asi 90 minut kynout, objem se musí zdvojnásobit. Vykynuté těsto rozdělte na  6 dílů, perfektně vykoulejte a teprve pak postupně tvořte z koulí prameny. Moukou podsypávejte minimálně. Prameny by měly být aspoň 50cm dlouhé.

4. Pletení je velmi jednoduché, jako kdybyste splétali pletýnku ze čtyř pramenů. Stočený mazanec dejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete vodou. Nechte ho kynout, dokud se objem nezdvojnásobí. Během kynutí potřete ještě jednou vodou. Před pečením potřete rozšlehaným vejcem a pečte na horkovzduch při 160ºC asi 35–40 minut. Před vytažením zkuste propečení špejlí. Vytáhnete-li ji suchou, máte hotovo.

5. Ještě vlažný mazanec potřete polevou, kterou jste připravili smícháním cukru a mandarinkové směsi ve vodní lázni, a před jejím zaschnutím ozdobte zbylými kandovanými mandarinkami a sušenými květy. Nechte vychladnout a podávejte.

Krok za krokem

1. Připravte kandované mandarinky: omyté pevnější mandarinky nakrájejte na 5mm silné plátky, dejte je do hrnce, přidejte 1g soli a zalijte asi 500ml vařící vody. Nechte stát asi 1 minutu a vodu opatrně sceďte. Na scezené mandarinky nasypte krupicový a vanilkový cukr, kardamom a nalijte150ml vařící vody. Na hladinu dejte kolo vystřižené z pečicího papíru o stejném průměru, jako je hrnec. Na mírném ohni vařte, dokud mandarinky „nezesklovatí“, pokud použijete teploměr, teplota musí dosáhnout 120ºC. Sejměte z ohně a nechte částečně vychladnout, poté vyjměte a dejte na pečicí papír oschnout.

2. Připravte mandarinkovou směs: ponorným mixérem či barovým blenderem dokonale rozmixujte mandarinky, fresh a růžovou vodu. 

3. Připravte těsto: do mísy navažte všechny ingredience kromě másla a kandovaných mandarinek a uhněťte je dohladka. Poté přidejte máslo a pokračujte v hnětení, dokud těsto není pevné, pružné a nelepí se na vařečku ani na mísu. Do těsta opatrně zabalte mandarinky a nechte ho přikryté na teplém místě asi 90 minut kynout, objem se musí zdvojnásobit. Vykynuté těsto rozdělte na  6 dílů, perfektně vykoulejte a teprve pak postupně tvořte z koulí prameny. Moukou podsypávejte minimálně. Prameny by měly být aspoň 50cm dlouhé.

4. Pletení je velmi jednoduché, jako kdybyste splétali pletýnku ze čtyř pramenů. Stočený mazanec dejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete vodou. Nechte ho kynout, dokud se objem nezdvojnásobí. Během kynutí potřete ještě jednou vodou. Před pečením potřete rozšlehaným vejcem a pečte na horkovzduch při 160ºC asi 35–40 minut. Před vytažením zkuste propečení špejlí. Vytáhnete-li ji suchou, máte hotovo.

5. Ještě vlažný mazanec potřete polevou, kterou jste připravili smícháním cukru a mandarinkové směsi ve vodní lázni, a před jejím zaschnutím ozdobte zbylými kandovanými mandarinkami a sušenými květy. Nechte vychladnout a podávejte.

Jak zaplétat a nezaplést se?

1. Prameny natahujte do délky postupně, nespěchejte, nesmějí se při vyvalování natrhnout.

2. Při pletení vždy mějte prameny vedle sebe, ne na sobě. Nespěchejte a vždy raději chvilku počkejte, aby měl lepek v těstě čas si odpočinout a nescvrkával se.

3. Tento typ pletení se dá nacvičit pouze se dvěma prameny. Ty pak rozvažte a začněte přidávat zbývající.

4. Všech 12 konců se potká. Dlaní je ještě poradně stiskněte, aby se nerozvázaly.

5. Hotový pletenec obraťte a stočte do klubíčka. Začněte na straně spojených pramenů.

6. Polevu musíte utřít dohladka, nesmí se srazit. Pokud se tak stane, můžete ji opatrně vrátit do vodní lázně a krátce nahřát.

Tipy na jarní úklid, stačí pár šikovných nápadů

Jaro je ideálním obdobím pro důkladný úklid celého domu nebo bytu. S několika triky můžete tento úkol zvládnout rychle a bez stresu. Přinášíme vám efektivní tipy. 

Rozdělte si úklid na etapy 
Začněte s nejtěžšími úkoly, jako je úklid sklepu, půdy a garáže. Poté pokračujte s úklidem jednotlivých místností v domě či bytě. Stanovte si časový harmonogram a rozdělte si úklid na menší části, které zvládnete postupně. Zapojte do úklidu celou rodinu, aby to nezůstalo jen na vás. 

Zbavte se zbytečností 
Projděte si šuplíky, skříně a police a vyřaďte vše, co už nepoužíváte. Darujte oblečení, knihy a hračky v dobrém stavu svým známým nebo charitě. Prodej starých a funkčních věcí online vám navíc pomůže s financováním nového vybavení. 

Na tohle nezapomeňte 
Při úklidu můžete snadno na nějaká místa zapomenout. Nevynechejte hlavně čištění linky, trouby, ledničky a mikrovlnky. V koupelně odstraňte vodní kámen a plíseň. V ložnici vyměňte povlečení a vyperte záclony. V obývacím pokoji vyčistěte koberce a čalounění. 

S trochou snahy a chytrých triků zvládnete jarní úklid s úsměvem na tváři. Vaším odměnou bude svěží a příjemné prostředí domova, které si na jaře zasloužíte. 

Dobré jídlo a Coca-Cola patří k sobě. A to nejen o Velikonocích

Skvělé jídlo, osvěžující nápoj a dobrá společnost je pro mnohé z nás základním pilířem výjimečného zážitku. 

Tradiční setkání s blízkými a oslavy Velikonoc se mohou v různých rodinách lišit. Pokud jim ale chcete dodat slavnostnější atmosféru, zaměřte se na gastronomickou stránku. Je dobré volit menu, které se bude každoročně opakovat nebo jen málo obměňovat. Vychází to z historie, kdy se podávaly výhradně sezonní potraviny, které právě byly k dispozici. Možná si to ani neuvědomujeme, ale často to tak podvědomě děláme i dnes.  Právě symbolika je pro člověka velmi důležitá. To dokazuje i výzkum od společnosti Datank. Ten uvádí, že téměř 60 % lidí si spojuje významné události s nápojem Coca-Cola, který je pro mnohé z nás symbolem pohody a magického okamžiku a skvěle doplňuje i sváteční tabule. 

Avokádovo-vajíčkový salát

Suroviny na 2 porce:

1 ks avokáda 
2 ks vajíčka 
1 kelímek bílého jogurtu 
2 ČL hořčice 
2 ČL majonézy
50 g parmezánu 
sůl
mletý pepř

Příprava:

Jako první uvaříme vajíčka natvrdo. Avokádo oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Vajíčka oloupeme a nakrájíme nadrobno. Přidáme bílý jogurt, parmezán, hořčici, majonézu, sůl a pepř. Všechno smícháme ve větší misce a necháme vychladnout. Podáváme s ledově vychlazeným nápojem Coca-Cola. Na zdraví a dobrou chuť!

Zaznamenejte si
zážitky z Velikonoc 

Plánujete péct dobroty, rodinnou sešlost nebo výlety v přírodě? Ať už budete dělat o svátcích jara cokoliv, všechny příjemné zážitky si zdokumentujte. Vzpomínky jsou to nejcennější, proto byste je rozhodně neměly mít ve formě rozmazaných fotek nebo videí.  

S novými smartphony Galaxy A55 5G a Galaxy A35 5G od Samsungu vám nic neunikne. Mezi jejich přednosti patří právě špičkový fotoaparát. Díky perfektnímu nočnímu režimu zachytíte i ty nejkrásnější momenty za každého osvětlení. Pořiďte úchvatné snímky krajiny, detailní záběry velikonoční výzdoby nebo bezchybné portréty vašich blízkých. Živé barvy na displeji s rozlišením Full HD vám pak zaručí dokonalý vizuální zážitek při prohlížení fotografií i sledování filmů.  

Nové modely Galaxy A se pyšní i dalšími funkcemi, které vám zpříjemní Velikonoce. Díky dlouhé výdrži baterie si užijete celodenní výlet bez nutnosti dobíjení. Vysoká kapacita úložiště pojme všechny vaše fotky, videa i oblíbené aplikace. Oba smartphony jsou navíc díky ochrannému sklu Corning Gorilla Glass Victus+ a prémiovým materiálům vysoce odolné vůči poškození, takže je můžete beze strachu brát všude s sebou. Mají i nadstandardní podporu – garanci čtyř budoucích generací operačního systému Android a uživatelského rozhraní One UI a zároveň pět let bezpečnostních aktualizací, což výrazně prodlužuje bezpečnost zařízení. Navíc s aplikací Samsung Knox budete mít jistotu, že jsou vaše data v bezpečí.  

Získejte dárek 

Předobjednejte si Galaxy A55 5G do 7. dubna a obdržíte bezdrátová sluchátka Galaxy Buds FE v hodnotě 2 699 Kč. Za to, že si objednáte Galaxy A35 5G ve stejném termínu, získáte fitness náramek Galaxy Fit3 v hodnotě 1 499 Kč. 

Samsung Galaxy A55 5G

Samsung Galaxy A35 5G

Tipy na netradiční dezerty: Provoňte si jaro vanilkou a kakaem 

Jen těžko bychom hledali ikoničtější dvojici, než je vanilka a kakao. Patří k sobě jako sněženky k jaru, vajíčka k pomlázce nebo vůně čerstvě upečených dobrot k domovu. Když hořkost kakaa zjemní voňavá vanilka, vznikne koncert chutí, kterému odolá málokdo. S našimi recepty si tuhle symfonii můžete dopřávat doma třeba každý den. 

Objevte vůni vanilky 

Vanilka právem patří mezi celosvětově nejoblíbenější sladké chutě. Její aroma je totiž skutečně nezapomenutelné. Její zpracování je velmi náročné, a proto se jedná o druhé nejdražší koření na světě hned po šafránu. Dr. Oetker nabízí nejširší sortiment vanilky na trhu Vanilku mletou, dále Vanilkovou pastu a Extrakt vanilky bourbon, Vanilkový cukr, a dokonce i celý lusk.  

Extrakt či pasta se snadno dávkují a dokážou ochutit velké množství krému, a tak je oceníte především při tvorbě sladkých pokrmů a dezertů. Nejuniverzálnější je však Dr. Oetker Vanilka mletá. V jednom sáčku se skrývá tolik chuti jako v celém vanilkovém lusku.  

Zelený špenátový chlebíček s citronovou polevou 

K jaru se hodí jasné barvy a lehké recepty. Vyzkoušejte třeba vanilkový chlebíček se špenátem a svěží citronovou polevou. Špenátu ve sladkém receptu se nemusíte obávat, po upečení vůbec není cítit. 

Postupujte následovně:  

  • V míse vyšlehejte 5 vajec, 100 g moučkového cukru a špetku Mleté vanilky Dr. Oetker.  
  • Přidejte špetku soli, 1 PL Vanilkové pasty Dr. Oetker, 1 PL citronové šťávy, 200 ml oleje a opět krátce vyšlehejte.  
  • V tekuté směsi rozmíchejte metličkou dohladka 4 balení Zlatého klasu a půl balení Kypřicího prášku s vinným kamenem Dr. Oetker.  
  • Nakonec do těsta zlehka zamíchejte 80 g čerstvě nasekaného baby špenátu. 
  • Těsto nalijte do formy s pečicím papírem a pečte 60 minut na 180 stupňů. 
  • Citronovou polevu Dr. Oetker připravte podle návodu na obale. 

Všechny odstíny kakaa 

Už jen pomyšlení na čerstvý kakaový dortík zapne všechny vaše chuťové pohárky a rozšíří zorničky. 

Kakao si můžete dopřát hned v několika formách. Nejryzejší je Přírodní kakao Dr. Oetker, které si zachovává důležité vlastnosti kakaových bobů, jelikož neprošlo alkalizačním procesem. Obsahuje také 2x více kakaového másla než klasické Dr. Oetker Holandské kakao, které je tmavší a zcela všestranně využitelné. Pokud chcete, aby váš dezert šokoval na první pohled, sáhněte po Dr. Oetker Černém kakau. Jeho barva vzniká přírodní cestou díky extra alkalizaci. 

Jarní kakaové muffiny s ovečkami

Kakao má svoje místo i v jarním pečení. Černou tmu ale ponechejte zimě a zvolte kakao přírodní. Nejenže má příjemnou barvu, ale při jarním probuzení organismu oceníte také jeho antioxidační účinky. Tyhle roztomilé košíčky s ovečkou vám navíc rozhodně vyvolají na tváři úsměv. 

Postupujte následovně: 

  • V míse smíchejte 220 g polohrubé mouky, 100 g cukru, 2 KL Kypřicího prášku Dr. Oetker a 2 PL Přírodního kakaa Dr. Oetker.  
  • Do sypké směsi přidejte 2 vejce, 170 ml kefíru a 130 ml oleje.  
  • Vše důkladně zamíchejte, a nakonec přisypte ještě Čokoládové kousky Dr. Oetker. 
  • Těsto naneste do papírových košíčků a pečte 15 minut na 180 stupňů.  
  • Muffiny nechte vychladnout a mezitím si připravte marcipánové ovečky na ozdobu. 
  • Budete potřebovat 1 balení Marcipánu Dr. Oetker a Holandské kakao Dr. Oetker. 
  • Polovinu marcipánu obarvěte kakaem, druhou pak rozválejte do podoby tenkého plátu. Z bílé části vykrajujte těla oveček a z tmavé modelujte hlavy.  
  • Nebojte se být kreativní, jaro je tu od experimentů. 

Více chutných receptů naleznete na webu:

©2024 VLTAVA LABE MEDIA, a.s. Kopírování obsahu je bez písemného souhlasu společnosti Vltava Labe Media, a.s. zakázáno.

iReceptář.cz